Mα γιατί δεν μπορώ να μιλήσω; 5 Φοβίες που πρέπει να Ξεπεράσετε για να Εκφραστείτε Σωστά στα Ισπανικά
ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ

Mα γιατί δεν μπορώ να μιλήσω; 4 Φοβίες που πρέπει να Ξεπεράσετε για να Εκφραστείτε Σωστά στα Ισπανικά

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    18
    Shares

Όλως τυχαίως με το που ξεκινάμε Ισπανικά, όλο και συχνότερα συναντάμε ισπανικές λέξεις στην καθημερινότητα μας. Το ράδιο παίζει ξαφνικά περισσότερα Ισπανόφωνα τραγούδια, στην τηλεόραση προβάλλονται περισσότερα θέματα για την Ισπανία, και όλο και περισσότεροι γύρω μας μιλάνε Ισπανικά. Τίποτα διαφορετικό φυσικά δεν συμβαίνει από ό,τι συνέβαινε τόσο καιρό. Απλά εμείς δίνουμε περισσότερη προσοχή σε γεγονότα που πριν δεν μας τραβούσαν τόσο την προσοχή. Τώρα με τα λίγα Ισπανικά των πρώτων μηνών, κάτι “πιάνουμε”. Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε και νιώθουμε ωραία. Αυτό από μόνο του μας δίνει κίνητρο για να συνεχίσουμε την εκμάθηση της Ισπανικής γλώσσας.

Τί συμβαίνει όμως όταν πάμε να μιλήσουμε; Χμμ…. Εκεί κολλάμε. Nομίζουμε οτι δεν μπορούμε να εκφραστούμε σωστά και αρχίζει ο παράγοντας …ντροπή. Αν τυχόν λοιπόν σας έχει τύχει να κολλήσετε όταν ένας Ισπανόφωνος σας ρωτάει “¿Hablas español?” και διστακτικά του απαντάτε “un poquito…”, διαβάστε αυτό το άρθρο για να δείτε ποιες είναι οι αρχικές φοβίες που θα πρέπει να ξεπεράσετε για να εκφραστείτε σωστά στα Ισπανικά.

1. Θα τα πω λάθος

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους όταν μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα είναι μήπως τα πούμε λάθος. Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές φοβόμαστε περισσότερο μην μας κοροϊδέψουν παρά ότι οι Ισπανόφωνοι δεν μας καταλάβουν. Κάθε φορά λοιπόν που σκέφτεστε ότι θα πείτε κάτι λάθος θυμηθείτε ότι τα Ισπανικά ΔΕΝ είναι η μητρική σας γλώσσα. Κανείς δεν απαιτεί από εσάς να μιλήσετε τη γλώσσα του ολόσωστα. Το πιο πιθανό είναι ο συνομιλητής σας να μην γνωρίζει Ελληνικά, άρα και μόνο η προσπάθεια που κάνετε να επικοινωνήσετε μαζί του στα Ισπανικά είναι αρκετή από μόνη της για να σας θαυμάζει.

2. “Πιάνω” κάποια γενικά αλλά όχι όλα

Δεν χρειάζεται να καταλαβαίνετε κάθε λέξη για να είστε σε θέση να επικοινωνήσετε στα Ισπανικά. Καταλαβαίνετε πολύ περισσότερα από όσα νομίζετε.

a. Σκεφτείτε τα συμφραζόμενα και το πλαίσιο στο οποίο λαμβάνει χώρα η συζήτηση

Κάποιες φορές μπορεί να μην καταλαβαίνετε αυτό που σας λένε αλλά τα συμφραζόμενα και το πλαίσιο της συζήτησης μπορεί να σας κάνουν να καταλάβετε, προκειμένου να δώσετε μία ικανοποιητική απάντηση. Για παράδειγμα, στην συνηθισμένη ερώτηση στο ταμείο ενός καταστήματος ¿Va a pagar con tarjeta de crédito o en efectivo?, μπορεί να μην ξέρετε ούτε τί σημαίνει η λέξη tarjeta, ούτε en efectivo. Ωστόσο δεδομένου ότι βρίσκεστε στο ταμείο και θέλετε να πληρώσετε και σας ρωτάνε για tarjeta de crédito μπορείτε να σκεφτείτε: crédito – credit – πίστωση. Κατά συνέπεια μπορείτε να συμπεράνετε ότι σας ρωτάνε αν θα πληρώσετε με πιστωτική κάρτα. Ομολογουμένως και με λίγη φαντασία, μπορείτε επίσης να συμπεράνετε οτι “en efectivo” σημαίνει cash, μετρητά.

b. Σκεφτείτε κοινές ρίζες από άλλες γλώσσες που γνωρίζετε

Καταλαβαίνετε πολύ περισσότερα από όσα νομίζετε. Μην ξεχνάτε οτι δεν ξεκινάτε από μηδενική βάση. Σίγουρα γνωρίζετε μια άλλη γλώσσα που μπορεί να έχει παρόμοιες ρίζες. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι σας λένε από άλλες γλώσσες που γνωρίζετε. Μία λέξη μπορεί να ακούγεται λίγο διαφορετική, αλλά κάτι να σας θυμίζει… Για παράδειγμα ensalada (ES), salad (EN), insalata (IT), σαλάτα (GR). Και αν το παράδειγμα σας φάνηκε εύκολο, σκεφτείτε sal (ES), salt (EN), sale (IT), αλάτι (GR)! Και πάλι, το πλαίσιο της συζήτησης που αναφέρθηκε παραπάνω, θα σας βοηθήσει στο συνειρμό σας.

3. Δεν έχω καλή προφορά

Άλλη μία φοβία μας είναι μήπως δεν έχουμε καλή προφορά. Στεφτείτε ωστόσο ότι σε ανεπίσημες συζητήσεις, ποιός ενδιαφέρεται για την καλή προφορά; Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η επικοινωνία. Φυσικά η καλή προφορά είναι σημαντική όταν θέλετε να μάθετε σωστά μια γλώσσα, αλλά μήπως έχετε πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό σας; Κάνετε Ισπανικά μόλις λίγους μήνες! Τώρα ξεκινάτε.

Η προφορά της Ισπανικής γλώσσας είναι κάτι που σίγουρα θα βελτιώσετε στη συνέχεια. Γενικά οι Έλληνες έχουμε καλή προφορά στα Ισπανικά δεδομένου ότι και οι δύο γλώσσες έχουν πολλά φωνήεντα και διφθόγγους που προφέρονται το ίδιο τρόπο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα το διπλό “ρ” που μας δυσκολεύει. Τέλος θυμηθείτε ότι ανάλογα τον τόπο καταγωγής του Ισπανόφωνου που σας μιλάει, μπορεί και ο ίδιος να έχει διαφορετική προφορά από τα επίσημα castellano της Μαδρίτης που μαθαίνουμε στην Ελλάδα.

4. Ξέρω να πω τα βασικά αλλά όχι αρκετά για να συνεχίσω την συζήτηση

Κανείς δεν θα σας ζητήσει να κάνετε μια συζήτηση σε βάθος σε μία γλώσσα που μόλις ξεκινήσατε να μαθαίνετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επικοινωνήσετε τα βασικά και να καταλαβαίνετε πανω-κάτω τί σας λένε για να μπορείτε να δώσετε μια ικανοποιητική απάντηση με τα λίγα που γνωρίζετε. Για τις πιο σύνθετες συζητήσεις στην φάση που βρίσκεστε, υπάρχουν τα … αγγλικά. Άλλωστε προφανώς ούτε ο συνομιλητής σας γνωρίζει τη γλώσσα σας. Επομένως δεν έχετε κανένα λόγο να ντρέπεστε. Μάλλον περήφανοι θα πρέπει να είστε που προσπαθείτε να επικοινωνήσετε στη δική τους γλώσσα.

Υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που σας εμποδίζει να εκφραστείτε σωστά στα Ισπανικά; Αν ναι γράψτε τον στα σχόλια και αν είναι κοινού ενδιαφέροντος θα τον προσθέσουμε στο άρθρο.

Αναρωτιέστε γιατί στην Ελλάδα είναι τόσο διαδεδομένη η εκμάθηση της Ισπανικής Γλώσσας; Μόδα ή κάτι άλλο; Απαντήστε στην έρευνα για να μάθουμε τους πραγματικούς λόγους γιατί μαθαίνουν Ισπανικά οι Έλληνες.

Admin bar avatar
Marisa Keramidá
Instructional Designer για eLearning, Training Content Developer. Καθηγήτρια Ισπανικών για πολλά χρόνια, η πλατφόρμα ONLINE εκμάθησης Ισπανικών www.ispanika.edu.gr και αυτό το BLOG αποτελούν το προσωπικό μου project για να γνωρίσουν οι Έλληνες τη μαγεία της Ισπανικής Γλώσσας και ό,τι άλλο σχετίζεται με τον πολιτισμό της Ισπανίας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής.
http://ispanika.edu.gr/

Leave a Reply