Οι Γραμμές της Nazca
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΕΡΟΥ

Οι Γραμμές της Nazca

Μοιραστείτε το άρθρο
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares

Ένα  από τα αξιοπερίεργα της Λατινικής Αμερικής είναι οι Γραμμές της Nazca. Πρόκειται για μία σειρά  γεωγλυφικών που εκτίνονται σε μία έκταση 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην έρημο Nazca στο Νότιο Περού, 400 περίπου χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λίμα. Αναπαριστούν απλές γραμμές, γεωμετρικά μοτίβα, αλλά και εντυπωσιακές φιγούρες από το ζωικό και φυτικό βασίλειο, όλες γιγαντιαίων διαστάσεων που είναι ορατές στο σύνολο τους μόνο από ψηλά. Οι διαστάσεις τους φτάνουν τα 270 μέτρα [3]. Χρονολογούνται μεταξύ του 100π.Χ και 600μ.Χ. την εποχή δηλαδή που άκμασε η κουλτούρα των Nazca στην περιοχή, και αποτελούν από τα καλύτερα δείγματα έργων Προκολομβιανών πολιτισμών που έχουν διασωθεί [4]. Από το 1994 αποτελούν μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO [1,2].

Οι Φιγούρες

Οι περισσότερες από τις γεωμετρικές και ζωομορφικές φιγούρες βρίσκονται στο έδαφος ενώ οι ανθρωπομορφικές φιγούρες βρίσκονται στις πλαγιές λόφων. Αυτό τις κάνει ορατές από απόσταση και δίνει την αίσθηση σαν η μορφή που απεικονίζεται να βρίσκεται σε όρθια στάση. Οι ζωομορφικές φιγούρες είναι ομαδοποιημένες σε συγκεκριμένη περιοχή.

Υπάρχουν πάνω από 70 γεώγλυφα που απεικονίζουν ζώα και πτηνά [3]. Τα πιο καλοδιατηρημένα είναι:

 1. Ο Πίθηκος (el mono) με 9 δάχτυλα και σπειροειδή ουρά, 93 μέτρα επι 58

  Photo: www.muyhistoria.es
 2. Η Αράχνη (la araña) 47 μέτρων
 3. Η Φάλαινα (la ballena) μήκους 27 μέτρων με πίδακα νερού να πετάγεται από το κεφάλι της
 4. Ο Σκύλος (el perro)

Από τα πουλιά:

 1. Το Κολιμπρί (el colibrí), διαστάσεων 96 μέτρα σε μήκος και 66 μέτρα σε πλάτος
 2. Ο Κόνδορας (el cóndor), 136 μέτρων
 3. Ο Πελεκάνος (el pelicano)
 4. Το Παπαγαλάκι (el loro), 200 μέτρων
 5. Το Πουλί Fragata (el pájaro fragata). Έχει μήκος 160 μέτρα. Το κεφάλι του αποτελείται από κύκλους ακτίνας μεταξύ 10 και 20 εκατοστών.
 6. Το Γιγαντιαίο Πουλί (el pájaro gigante). Έχει μήκος 300 μέτρα και πλάτος 54 μέτρα.

‘Άλλες Φιγούρες

Photo: www.muyhistoria.es
 • Το Δέντρο (el arbol), 70 μέτρων
 • Τα Χέρια (las manos), 45 μέτρων
 • Το Αστέρι (la estrella)
 • Το Σπιράλ (el espiral), 80 μέτρων
 • Ο Αστροναύτης (el astronauta).

Ο Αστροναύτης αποτελεί μία από τις πιο αμφιλεγόμενες ως προς την ερμηνεία φιγούρες που πυροδότησε και κάποιες από τις ψευδοθεωρίες για το σκοπό της δημιουργίας τους, όπως αυτή του Däniken. To 1968 ο Ελβετός Erich von Däniken με το βιβλίο του «Αναμνήσεις από το Μέλλον» έκανε γνωστές τις γραμμές της Nazca στο ευρύ κοινό, ερμηνεύοντας τις ως απόδειξη για την επίσκεψη εξωγήινων στον πλανήτη. Κατά τη συγκεκριμένη θεωρία, η περιοχή αποτελούσε σημείο προσγείωσης των διαστημοπλοίων και οι επισκέπτες από το διάστημα λάμβαναν τιμές θεών. Όταν καταρρίφθηκε η θεωρία του, ο Däniken υποστήριξε ότι οι γραμμές δημιουργήθηκαν από τους Nazca ως μέσο επίκλησης εξωγήινων θεοτήτων [1].

Πως Δημιουργήθηκαν

Το βάθος των γραμμών δεν είναι μεγάλο. Κυμαίνεται μετάξύ 10 και 15 εκατοστών. Φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν αφαιρώντας τις κοκκινωπές από οξείδιο του σιδήρου πέτρες από την επιφάνεια του εδάφους μέχρι την εμφάνιση ενός πιο ανοιχτόχρωμου υποστρώματος υδροξειδίου του ασβεστίου το οποίο «το οποίο σκληραίνει με την πρωινή δροσιά και σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα που προφυλάσσει τις γραμμές από τον άνεμο, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο τη διάβρωση» [3]. Συντηρήθηκαν λόγω του ξηρού κλίματος και την έλλειψη βροχοπτώσεων και ανέμων στην περιοχή. Πρόκειται άλλωστε για μία από τις πιο ξηρές περιοχές του πλανήτη με σταθερή θερμοκρασία 25°C όλο το χρόνο.

Θεωρίες Σχετικά με τη Σκοπιμότητα τους

Τι σκοπό εξυπηρετούσαν όμως οι Γραμμές της Nazca; Υπάρχουν άρχουν αρκετές θεωρίες που προσπάθησαν να εξηγήσουν το πώς και το γιατί δημιουργήθηκαν καθώς και τη χρήση τους.

Οι πρώτες αναφορές στις Γραμμές της Nazca γίνονται το 1547 από τον Ισπανό χρονικογράφο Cieza de León. Τον 20ο αιώνα, ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1927 από τον Περουβιανό αρχαιολόγο Toribio Mejía Xesspe ενώ έκανε πεζοπορία στην περιοχή, ενώ πρώτος ασχολήθηκε με την μελέτη τους ο Περουβιανός αρχαιολόγος Julio César Tello το 1929, ο οποίος αναφέρθηκε σε αυτές ως “carreteras sagradas” (ιεροί δρόμοι).

Οι Γραμμές της Nazca
DOCUMENTALIA

Ωστόσο, ο πρώτος επιστήμονας που μελέτησε σοβαρά τις γραμμές της Nazca ήταν ο Αμερικανός Paul Kosok ιστορικός από το Πανεπιστήμιο του Long Island, όταν πέταξε για πρώτη φορά πάνω από αυτές το 1940. Συνέδεσε τις γραμμές με το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στο Νότιο Ημισφαίριο. Μαζί με την Γερμανίδα αρχαιολόγο Maria Reiche κατέληξαν ότι χρησιμοποιούνταν ως ένα είδος αστρονομικού παρατηρητήριου που προσδιόριζαν τα σημεία που ανέτειλαν ο ήλιος και άλλα ουράνια σώματα. Η Reiche υποστήριξε αργότερα ότι πρόκειται για αναπαραστάσεις αστερισμών. Άλλες νεότερες θεωρίες, όπως αυτή του Reinhard και του Stierlin, συνέδεσαν τις γραμμές με θρησκευτικές πρακτικές επίκλησης θεοτήτων ως προς τη διαθεσιμότητα νερού στην περιοχή, ή την παραγωγή υφασμάτων λόγω των ομοιοτήτων των σχεδίων των υψασμάτων της περιοχής με τις γραμμές της Nazca, αντίστοιχα. Ωστόσο, καμία από τις παραπάνω θεωρίες δεν έχουν γίνει αποδεκτές από την επιστημονική κοινότητα ελλείψη επαρκών στοιχείων που να τις τεκμηριώνουν [3].

Καταστροφές που έχουν Υποστεί

Παρόλο οι γραμμές της Nazca διατηρούνται άθικτες όλα αυτά τα χρόνια, δεν ήταν λίγες οι φορές που κινδύνεψαν από την ανθρώπινη παρουσία. Η πρώτη καταγραφή ανθρώπινης παρέμβασης σημειώθηκε το 1928 με την δημιουργία ενός διαδρόμου προσγείωσης κοντά στις γραμμές. Δέκα χρόνια αργότερα το 1938, δημιουργήθηκε ο αυτοκινητόδρομος Panamericana Sur, ο οποίος χώρισε στα δύο μία από τις φιγούρες, αυτή της σαύρας [1]. Το  2009, μια κατολίσθηση κατέστρεψε τμήμα τεσσάρων από τα γεωγλυφικά, μεταξύ των οποίων των χεριών και του δέντρου , το 2013, κατά τη διάρκεια του Rally Dakar, προκλήθηκαν ζημιές από τους επισκέπτες. Το 2014, η Greenpeace, κατά τη διάρκεια του 20ου Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή, τοποθέτησε στην περιοχή τεράστιες αφίσες με το κείμενο “Ώρα για αλλαγή. Το μέλλον είναι ανανεώσιμο. Greenpeace”, με αποτέλεσμα να αφήσουν ίχνη στην περιοχή όταν αφαιρέθηκαν και να της γίνει καταγγελία από το Υπουργείο Πολιτισμού του Περού [1]. Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 2015, κάποιος εισήλθε στην περιοχή και έγραψε το όνομα του σε ένα από γεωγλυφικά. Το άτομο συνελήφθει [1,2]. Τέλος, το πιο πρόσφατο περιστατικό συνέβη τον Ιανουάριο του 2018, όταν φορτηγό παρέκλινε από την πορεία του, με σκοπό να αποφύγει να πληρώσει διόδια,  και κατέστρεψε μέρος τριών από τις γραμμές της Nazca. Ο οδηγός καταδικάστηκε σε 9 μήνες φυλάκιση. [1, 2].

Αν γνωρίζετε ισπανικά δείτε το παρακάτω εξαιρετικό ντοκιμαντέρ σχετικά με τις Γραμμές της Nazca.

Έχετε ξεκινήσει Ισπανικά αλλά νομίζετε ότι δεν μπορείτε να εκφράσετε σωστά αυτά που θέλετε; Μην ανησυχείτε. Συμβαίνει σε όλους τους πρώτους μήνες. Διαβάστε το άρθρο Mα γιατί δεν μπορώ να μιλήσω; 4 Φοβίες που πρέπει να Ξεπεράσετε για να Εκφραστείτε Σωστά στα Ισπανικά για να δείτε ποιες είναι οι αρχικές φοβίες που πρέπει να ξεπεράσετε για να εκφραστείτε σωστά στα Ισπανικά.

Πηγές

[1] Las Líneas de Nazca, Wikipedia (ES)

[2] Un camión daña las milenarias Líneas de Nazca en Perú, El País

[3] Γραμμές της Νάσκα, Wikipedia (GR)

[4] ¿Qué son las líneas de Nazca?, Muy Historia

Admin bar avatar
Marisa Keramidá
Instructional Designer για eLearning, Training Content Developer. Καθηγήτρια Ισπανικών για πολλά χρόνια, η πλατφόρμα ONLINE εκμάθησης Ισπανικών www.ispanika.edu.gr και αυτό το BLOG αποτελούν το προσωπικό μου project για να γνωρίσουν οι Έλληνες τη μαγεία της Ισπανικής Γλώσσας και ό,τι άλλο σχετίζεται με τον πολιτισμό της Ισπανίας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής.
http://ispanika.edu.gr/

Leave a Reply