7 Λόγοι για να Επιλέξετε τα Ισπανικά ως Ξένη Γλώσσα
ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ

7 Λόγοι για να Επιλέξετε τα Ισπανικά ως Ξένη Γλώσσα

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Shares

Ναι. Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι Έλληνες μιλάμε πολλές ξένες γλώσσες. Μαθαίνουμε από μικροί αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά…. Στο σχολείο; Μάλλον όχι. Αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Πέρα όμως από τις “υποχρεωτικές” ξένες γλώσσες όπως τα αγγλικά, ή άλλες δεύτερες και τρίτες ξένες γλώσσες που αναγκαστικά ξεκινήσαμε ως παιδιά, με το που τελειώνουμε το Λύκειο, κάτι μας πιάνει. Από εκεί που σιχαινόμασταν τα μαθήματα ξαφνικά νοιώθουμε την ανάγκη να επιστρέψουμε σε αυτά. Αυτή τη φορά όμως από επιλογή.

Αρχίζουμε πλέον να ψάχνουμε αυτό που πραγματικά μας αρέσει και μας “τραβάει” με βάση πλέον τα προσωπικά μας ενδιαφέροντα και αφήνοντας πίσω τα πρέπει των παιδικών μας χρόνων. Φτάνουμε έτσι στο σημείο να κάνουμε τη γνώση προσωπική υπόθεση, ένα χόμπυ για την ευχαρίστηση μας.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η πλειοψηφία των σπουδαστών που μαθαίνουν Ισπανικά ως ξένη γλώσσα. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και είστε στην διαδικασία επιλογής ή δεν μπορείτε ακόμα να αποφασίσετε τί γλώσσα να ξεκινήσετε, διαβάστε αυτό το άρθρο για να μάθετε 7 λόγους για να ξεκινήσετε Ισπανικά.

1. Γιατί πάνω από 400 Εκατομμύρια Άνθρωποι Μιλάνε Ισπανικά Παγκοσμίως

Πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν τα Ισπανικά σαν μητρική τους γλώσσα. [1]. Μέτα τα Αγγλικά και τα Κινέζικα είναι η τρίτη γλώσσα που μιλάνε οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες η ισπανόφωνη κοινότητα φτάνει τα 30-40 εκατομμύρια άτομα [1]. Στην Ευρώπη είναι η τρίτη γλώσσα σε αριθμό σπουδαστών έως 28 ετών με ποσοστό 22%, μετά τα Αγγλικά (96%) και τα Γαλλικά (23%) [2], με πολύ όμως μικρή διαφορά από τη δεύτερη, γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα την τάση.

2. Γιατί είναι μία από τις Ανερχόμενες Γλώσσες στο Internet

Αν και τα Αγγλικά επικρατούν στον Internet σε συνολικό αριθμό σελίδων (27%), όλο και περισσότερη πληροφορία δημιουργούνται καθημερινά και σε άλλες γλώσσες. Στη δεύτερη θέση έρχονται τα κινέζικα (24%) και στην τρίτη τα Ισπανικά με 8% των σελίδων να είναι γραμμένες στη γλώσσα του Cervantes [1].

3. Γιατί είναι η Επίσημη Γλώσσα σε 21 χώρες

7 Λόγοι για να Επιλέξετε τα Ισπανικά ως Ξένη Γλώσσα

Τα ισπανικά είναι η επίσημη γλώσσα σε 21 Χώρες σε όλο τον πλανήτη [1]. Ισπανικά πέρα από την Ισπανία μιλάνε σχεδόν σε όλη τη Λατινική Αμερική. Συγκεκριμένα σε Αργεντινή, Βολιβία, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ισημερινό, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Μεξικό, Νικαράγουα, Παναμά, Παραγουάη, Περού, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα και Πόρτο Ρίκο. Επίσης στην Ανδόρρα. Τέλος, μαζί με Γαλλικά και τα Πορτογαλικά είναι μία από τις επίσημες γλώσσες στην Γουινέα Ισημερινού στην Αφρική.

4. Γιατί είναι μία από τις Επίσημες Γλώσσες πολλών Διεθνών Οργανισμών

Μαζί με Αραβικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Κινέζικα, Ρωσικά, Ισπανικά είναι από τις επίσημες γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και φυσικά της Ευρωπαικής Ένωσης ως κράτος-μέλος.

5. Γιατί αν Γνωρίζεις Ισπανικά είναι Εύκολο να Μάθεις και άλλες Λατινογενείς Γλώσσες και Αντιστρόφως

Τα Ισπανικά ανήκουν στις λατινογενείς γλώσσες μαζί με τα Γαλλικά, τα Ιταλικά, τα Πορτογαλικά και τα Ρουμάνικα. Αυτό σημαίνει οτι η μετάβαση από τα Ισπανικά προς τις υπόλοιπες είναι εύκολη υπόθεση αφού οι περισσότερες λέξεις μοιάζουν μεταξύ τους αφού έχουν κοινές ρίζες ως προς το λεξιλόγιο. Αυτό που στην ουσία διαφέρει είναι οι καταλήξεις και η προφορά. Επίσης ακολουθούν παρόμοιο τρόπο σύνταξης. Αντιστρόφως, είναι επίσης εύκολο για κάποιον που ήδη ξέρει κάποια από τις υπόλοιπες να μάθει εύκολα και ισπανικά.

6. Γιατί οι Έλληνες Έχουμε Πολύ Καλή Προφορά στα Ισπανικά

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των ισπανικών στην εκμάθηση είναι ότι γράφονται όπως ακριβώς προφέρονται. Αυτό διευκολύνει απίστευτα στην ορθογραφία, ειδικά σε castellano, στα ισπανικά δηλαδή που μιλιούνται στην περιοχή της Μαδρίτης (με το “θ”) που είναι και η επίσημη εκδοχή της γλώσσας. Επίσης, μπορούμε εύκολα να διαβάσουμε γραπτά κείμενα αφού και η ορθογραφία αντίστοιχα υποδεικνύει την προφορά της γλώσσας.

Οι Έλληνες έχουμε μία ακόμα ευκολία στην εκμάθηση της γλώσσας αφού τα Ισπανικά έχουν, όπως και τα Ελληνικά, πολλά φωνήεντα, και παρόμοιους ήχους με ελάχιστες εξαιρέσεις (όπως για παράδειγμα το διπλό “ρρ”), γεγονός που μας κάνει να μιλάμε ισπανικά με καλή προφορά.

7. Γιατί Ξέρετε Περισσότερες Ισπανικές Λέξεις από όσες Νομίζετε

Αν νομίζεται ότι δεν ξέρετε ούτε μία λέξη στα Ισπανικά μάλλον κάνετε λάθος. Σίγουρα θα έχετε πάει σε fiesta (γιορτή), έχετε φάει tapas, έχετε πιει sangría, και έχετε κοιμηθεί τη siesta (μεσημεριανό ύπνο). Εσείς γνωρίζετε άλλες Ισπανικές λέξεις; Μοιραστείτε τις μαζί μας στα σχόλια κάτω από το άρθρο.

Η εμπειρία μού έχει δείξει ότι τα Ισπανικά είναι η ιδανική γλώσσα για ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας. Όλοι απολαμβάνουν τη διαδικασία και μαθαίνουν όχι μόνο να μιλούν σωστά τη γλώσσα, αλλά και να αγαπούν οτιδήποτε έχει σχέση με την Ισπανική Κουλούρα.

Θέλετε να μάθετε τους πραγματικούς λόγους που μαθαίνουν Ισπανικά οι Έλληνες; Απαντήστε στην έρευνα Γιατί Μαθαίνουν Ισπανικά οι Έλληνες; και βοηθείστε μας να γράψουμε το πιο έγκυρο άρθρο που έχει δημοσιευτεί ποτέ σχετικά με το θέμα.

Πηγές

[1] Languages For The Future Report, British Council (2014)

[2] Foreign language learning statistics, Eurostats Statistics Explained (2017)

Admin bar avatar
Marisa Keramidá
Instructional Designer για eLearning, Training Content Developer. Καθηγήτρια Ισπανικών για πολλά χρόνια, η πλατφόρμα ONLINE εκμάθησης Ισπανικών www.ispanika.edu.gr και αυτό το BLOG αποτελούν το προσωπικό μου project για να γνωρίσουν οι Έλληνες τη μαγεία της Ισπανικής Γλώσσας και ό,τι άλλο σχετίζεται με τον πολιτισμό της Ισπανίας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής.
http://ispanika.edu.gr/

Leave a Reply